tőzsde

Lehetséges -e a banki kamatnál magasabb hozam elérése?
A tőzsdén nem ritka a 100 %-os éves hozam elérése sem.
Természetesen a tőzsdén sem adják "ingyen" a pénzt, hosszú út vezet ahhoz, hogy a piac váljon a fő bevételi forrássá.
Miként tudom a kereskedési
tőkémet megvédeni?
Az első és legfontosabb lépés, hogy megtanuljuk tőkénket megvédeni, ez fontosabb mint a hozam realizálása. Szerencsére számos olyan eszköz létezik, amellyel nem csak, hogy minimalizálhatja a kockázatot, de még a profitot is bebiztosíthatja.
Léteznek -e működő stratégiák?
Hogyan induljak el?
Számos ismert és kevésbé ismert stratégia alapján kereskednek a traderek.
Talán a legfontosabb és legnehezebb is mentálisan helytállni és az előre meghatározott szabályok szerint cselekedni.
Árfolyam alakzatok

A történelem általában ismétli önmagát. A traderek rendszerint ugyan úgy reagálnak le bizonyos piaci körülményeket, híreket, eseményeket.
Ezáltal számos már önmagát beteljesítő alakzat fedezhető fel az árfolyamok mozgásában.

A lentebb bemutatott alakzatokat érdemes figyelni, mert igen nagy megbízhatóságú jelzéseket várhatunk tőlük. Valószínűsíthetik a trend folytatódását, de fordulását is előre vetíthetik.


Csökkenő háromszög

Csökkenő háromszög
Első alakzatunk egy esést előre jelző alakzat. Láthatjuk, hogy az árfolyam mozgás egy háromszög csatornába szorul, majd abból eséssel tör ki (letör).

Célárat is lehet kalkulálni a letörésből mégpedig kb. a háromszög száraival megegyező mértékűt.
Emelkedő háromszög

Emelkedő háromszög
A korábbi háromszöggel ellentétben ez egy emelkedést (kitörést) valószínűsítő alakzat, amelyet rendszerint intenzív árfolyam mozgás szokott követni.

A célár ez esetben is a háromszög nagyságával megegyező mértékű lehet.

Szimmetrikus háromszög

Szimetrikus háromszög
Abban az esetben ha a szűkülő háromszög szárai szimmetrikusak, úgy a kitörés iránya az alakzatból nem megjósolható, azonban valószínűleg egy magasabb idősík (napi, heti) trendjének irányába fog tovább haladni.

Dupla tető

Dupla tető
Ha a vevői nyomás nem elég erős és másodjára is lepattan az ellenállás vonaláról, akkor dupla tető alakzatról beszélünk. Ez esetben valószínűsíthető az árfolyam erősen esni fog, még esetleg a támaszt is megtesztelheti.
Dupla alj

Dupla alj
Ha kevesebb az eladó a piacon, mint a vevő, akkor vevői nyomásról beszélhetünk. Ez esetben több piaci szereplő is felismerte, hogy az adott részvény árfolyama elért egy támaszt és vételi pozíciót nyitottak. A dupla alj formáció megerősíti a támaszt és az árfolyam emelkedését vetíti előre.
Zászló

Zászló
Egy igen megbízható trend folytatódását előrejelző zászló alakzatot láthatunk. Egy kisebb korrekciót következik be egy igen erős vevő nyomás által generált árfolyam emelkedés közben. A célárat úgy kaphatjuk meg, hogy a zászló rúdjának hosszát rámérjük a lobogóra.
Fej-váll

Fej váll
A fej-váll alakzat is a trend forduló alakzatok közé tartozik. Az alakzat két oldalsó íve alkotja a vállakat, míg a középső a fejet. Gyakran ez az alakzat nem szokott ennyire szimmetrikus lenni, tehát a vállak kicsit feljebb vagy lejjebb is lehetnek egymáshoz képest. Sőt még a több váll kialakulása sem ritka. Illetve az alakzat inverz formában is megjelenhet, amely értelem szerűen az árfolyam emelkedést vetíti előre.

Füles csésze

Füles csésze
A füles csésze alakzat az emelkedő trend korrekciója ként jön létre, amely szintén tovább valószínűsíti az árfolyam tovább felfele menetelését. Ebből is tudunk célárat számítani mégpedig úgy, hogy a csésze mélységét rámérjük a fülecskére.