tőzsde

Lehetséges -e a banki kamatnál magasabb hozam elérése?
A tőzsdén nem ritka a 100 %-os éves hozam elérése sem.
Természetesen a tőzsdén sem adják "ingyen" a pénzt, hosszú út vezet ahhoz, hogy a piac váljon a fő bevételi forrássá.
Miként tudom a kereskedési
tőkémet megvédeni?
Az első és legfontosabb lépés, hogy megtanuljuk tőkénket megvédeni, ez fontosabb mint a hozam realizálása. Szerencsére számos olyan eszköz létezik, amellyel nem csak, hogy minimalizálhatja a kockázatot, de még a profitot is bebiztosíthatja.
Léteznek -e működő stratégiák?
Hogyan induljak el?
Számos ismert és kevésbé ismert stratégia alapján kereskednek a traderek.
Talán a legfontosabb és legnehezebb is mentálisan helytállni és az előre meghatározott szabályok szerint cselekedni.
Gyertya alakzatok

Korábban beszámoltunk az árfolyam alakzatokról, most kicsit mélyebbre megyünk és megvizsgáljuk a gyertyák mit is jelentenek illetve azt is, hogy milyen formációban hogyan értelmezhetjük jelzéseiket.


A Japán gyertya

Japán gyertya
Mindkét gyertya ugyan akkora, csak a színük tér el. Mit jelent ez?

A piros gyertya az árfolyam csökkenést fejezi ki. Ami azt jelenti, hogy az árfolyam magasabban kezdett, mint ahogy zárt. A piros test jelzi, hogy hol nyitott és hol zárt az árfolyam, míg a kanócok tanúskodnak arról, hogy az árfolyam nyitást követően volt magasabb tartományban illetve zárás előtt alacsonyabb is.

A zöld gyertya értelemszerűen az ellentéte, azaz a kereskedés kezdésekor alacsonyabban volt az árfolyam, míg a kereskedés végén magasabban zárt. Ez azt jelenti, hogy ha long (vételi) pozícióban voltunk a kereskedés elején és végén eladtuk a részvényünket, akkor árfolyam nyereséget értünk el.


Minél hosszabb egy gyertya annál több a vevő vagy éppen az eladó az adott részvényt illetően.

Már tudjuk milyen információt hordoznak magukkal a gyertyák, most nézzük meg, hogy a gyertya alakzatok miről árulkodnak.


Marubozu gyertya


Marubozu gyertya
A gyertya színe az iránytól függően piros vagy zöld. A lényeg, hogy a gyertyának nincs kanóca, ez azt jelenti, hogy az első gyertya esetében egyértelműen eladói nyomás volt, míg a második esetben vevői. Nagyon erős jelzés, amely megerősíti az adott irányt.
Doji

Doji
A három gyertyában egy valami közös: egyiknek sincs teste. Ez azt jelenti, hogy a nyitó ár megegyezik a záró árral, ami pedig azért van, mert a vételi és az eladási nyomás kiegyenlített. Ez igen gyakran előrejelzi egy trend kifulladását és gyakorta fordulatot hoz magával.
Kalapács

Kalapács
A kalapács gyertyánál a test színe nem mérvadó. A hangsúly a kanócon illetve annak hosszúságán van. A kereskedés során az árfolyam eléri a napi minimum szintet, ahol is megjelennek a vevők, aminek hatására napi csúcson vagy annak közelében zár a piac. A gyertya az eső trend végét szokta jelenteni, így trend fordító jelzést ad számunkra.Hullócsillag

Hullócsillag
Ahogy a neve is árulkodik, ez a gyertya az esést vetíti előre. A nyitás után az árfolyam emelkedésnek indul, de elfogynak a vevők és ezzel a lendület is. Az eladók megjelennek és az árfolyam esni kezd. A nap végére a napi mélypontot vagy közel mélypontját elérve záródik a kereskedés.
Árva gyerek

Árva gyerek
Alul doji, amely felett rés látható. A rés be nem töltése esetén igen erős vételi jelzést nyújt ez a formáció.


Dark Cloud Cover

Dark Cloud Cover
Egy emelkedő trend végét jelenti a következő alakzat. Egy szép emelkedés után az árfolyam a korábbi záró ár felett nyit, ahol is megjelennek az eladók és ráöntik a részvényeket a piacra. Az esés el kell, hogy érje az előző nap árfolyamának legalább a felét.
Downside Tasuki Gap

Downside Tasuki Gap
Ezen alakzat három gyertyából áll. Első nap egy komolyabb esést láthatunk, amelyet a másnapi nyitó ár jócskán alulmúl egy rést hagyva maga után. Habár a harmadik nap megpróbálja esetleg sikeresen be is tölti a rést, ennek ellenére számíthatunk a további esésre, a csökkenő trend folytatósására.