tőzsde

Lehetséges -e a banki kamatnál magasabb hozam elérése?
A tőzsdén nem ritka a 100 %-os éves hozam elérése sem.
Természetesen a tőzsdén sem adják "ingyen" a pénzt, hosszú út vezet ahhoz, hogy a piac váljon a fő bevételi forrássá.
Miként tudom a kereskedési
tőkémet megvédeni?
Az első és legfontosabb lépés, hogy megtanuljuk tőkénket megvédeni, ez fontosabb mint a hozam realizálása. Szerencsére számos olyan eszköz létezik, amellyel nem csak, hogy minimalizálhatja a kockázatot, de még a profitot is bebiztosíthatja.
Léteznek -e működő stratégiák?
Hogyan induljak el?
Számos ismert és kevésbé ismert stratégia alapján kereskednek a traderek.
Talán a legfontosabb és legnehezebb is mentálisan helytállni és az előre meghatározott szabályok szerint cselekedni.
Mik az indikátorok és mire jók?

Az indikátorok a technikai elemzés talán legjobb eszközei, melyek alapvetően a múlt eseményeinek tréderek által lereagált reakciók alapján készített matematikai algoritmusok.

Hogy mit is jelent ez?

A történelem általában ismétli önmagát, az emberek reakció pedig alig-alig változnak az idők során, így a múltból táplálkozva meg lehet jósolni, hogy hogyan fognak a tőzsdei szereplők reagálni 1-1 eseményre. Ezeket a tényeket felhasználva a professzionális tőzsdei kereskedők számos indikátort (matematikai algoritmust) készítettek, hogy minél biztosabban megtudják "jósolni", hogy merre is fog menni az árfolyam.

Első körben az egyik legközkedveltebb indikátort vesszük górcső alá, a mozgó átlagokat.


Mozgóátlag - Moving avarage

Az egyik legelterjedtebb és legszélesebb körben alkalmazott indikátor. A trend irányát segít meghatározni, úgy hogy az adott időszakra vetítve számít egy átlag árat. Amennyiben az árfolyam ezt az átlag árat, esetünkben a piros vonalat alulról átlépi úgy vételi jelzést ad számunkra. Ha felülről metszi az indikátor vonalát úgy eladási jelzést kapunk. Az indikátort szokták 14, 50 és 200 napos beállításokkal is használni attól függően, hogy az adtott részvényt milyen időtávra vesszük. Ha pl. napon belül, vagy csak pár napig szeretnénk megtartani úgy érdemes kisebb értékre beállítani az indikátort.


Mozgóátlag

 

Bollinger szalagok

Második indikátorunk a momentum indikátorok családjába tartozik, ez azt jelenti, hogy igen gyorsan reagál a változásokra, így a jelzéseket késlekedés nélkül tudomásunkra hozza. Kétféle képen is ad jelzést számunkra.

Képünkön nyilakkal jeleztük azokat a pontokat, ahol a bollinger szalagok beszűkülnek, ilyenkor általában a trend irányába történő heves mozgásra számíthatunk. A traderek megvárták míg az emelkedés után lezajlik a korrekció és ők is vételi pozíciót nyitnak. A másik fontos jelzése a túlvettségről vagy túladottságról árulkodik. Amikor az árfolyam erősen kilép a felső szalagon, olyankor a részvény túlvetté válik és számíthatunk némi korrekcióra. Amikor pedig lefele lép ki a szalagok által rajzolt "csatornából" az adott papír túladottá válik és várhatjuk, hogy hamarosan pozitív korrekció indul meg.

 

Bollinger szalagokFibonacci Retracement

A tőzsdei kereskedéshez szükséges technikai elemzés egyik alap eszköze. Egy Olasz matematikus Leonardo Fibonacci fedezte fel a bizonyos fibonacci számsort, melyet sikerrel alkalmaznak egy nagyobb trend optimális korrekciós szintjének meghatározására.

Mit is takar az optimális korrekciós szint kifejezés?

Általában egy hosszabb emelkedő vagy éppen csökkenő trend után az árfolyamok konszolidálódnak. Ahhoz, hogy előrejelezzük, hogy mikor is folytatódik újra a trend a korábbi irányba szükségünk van a Fibonacci Retracement indikátorra.
Az indikátor 0 % pontját rámérjük az emelkedő trend csúcspontjára, a 100 % pontját pedig a trend mélypontjára, a két pont segítségével indikátorunk megadja az ideális korrekciós szinteket, amelyek leggyakrabban a 38.2 és 61.8 -as szinteket szokták elérni.


Fibonacci RetracementParabolic SAR

Következő indikátorunk a már kialakult trend korrekcióját vagy fordulását tudja előrejelezni. A SAR a Stop and Reversal rövidítése, magyarul megállás és visszafordulás. Nagyon egyszerű jelzéseket ad, ha az árfolyam felett vannak a pontok akkor eladni kell, míg ha alatta van akkor venni kell. Ám ezt az indikátort biztonságosabb, ha csak pozíció zárásra használjuk és trend irányú pozícióba lépésre.


Parabolic SAR