tőzsde

Lehetséges -e a banki kamatnál magasabb hozam elérése?
A tőzsdén nem ritka a 100 %-os éves hozam elérése sem.
Természetesen a tőzsdén sem adják "ingyen" a pénzt, hosszú út vezet ahhoz, hogy a piac váljon a fő bevételi forrássá.
Miként tudom a kereskedési
tőkémet megvédeni?
Az első és legfontosabb lépés, hogy megtanuljuk tőkénket megvédeni, ez fontosabb mint a hozam realizálása. Szerencsére számos olyan eszköz létezik, amellyel nem csak, hogy minimalizálhatja a kockázatot, de még a profitot is bebiztosíthatja.
Léteznek -e működő stratégiák?
Hogyan induljak el?
Számos ismert és kevésbé ismert stratégia alapján kereskednek a traderek.
Talán a legfontosabb és legnehezebb is mentálisan helytállni és az előre meghatározott szabályok szerint cselekedni.
Napi Kommentár - 2013.06.19
2013. június 20. csütörtök, 08:19
Lábak levétele a gázpedálról: Bernanke tegnap megismételte, hogy a Fed készen áll növelni vagy csökkenteni kötvényvásárlásainak ütemét, amint a munkaerő-piaci és az inflációs kilátások változnak. Mivel azonban elhangzott, hogy a munkaerő-piaci kockázat alábbhagyóban van ősz óta, Bernanke lehetségesnek vélte, hogy a Fed „mérsékli” “vásárlásainak ütemét az idei év későbbi részében, és a piacokat ösztönzéssel ellátó „csapot” valószínűleg 2014 közepén elzárja.
A fentiek ellenére Bernanke többször kihangsúlyozta sajtókonferenciáján, hogy az alkalmazkodó politikák a gazdasági adatokhoz kötöttek, és a gyenge jövőbeli adatok elnapolják a fokozatos csökkentést. Megkísérelte lecsendesíteni a piacokat, különösen a kötvénypiacokat miután a kötvények hozama emelkedett, mely „meglepte” az FOMC-t. Bernanke tisztázta, hogy a fokozatos csökkentés hasonló ahhoz, mint amikor a lábunkat levesszük a gázpedálról anélkül, hogy fékeznénk. Elmondta, hogy a fékek, azaz a kamatláb emelése „a távoli jövőben” fog bekövetkezni; 19-ből 15 FOMC tag szerint erre 2015 előtt nem kerül sor. Eközben a Fed reméli, hogy a mérlegében szereplő eszközállomány továbbra is alkalmazkodó hatással bír a vásárlások fokozatos csökkentése vagy befejezése ellenére. Bár ez következetes a gazdasági elmélettel a kínálat-kereslet tekintetében, a kötvénypiacoknak nem volt előírásszerű reakciójuk a fokozatos csökkentésre, mivel a kincstárjegyek súlyosan veszítettek értékükből; a 10 éves kötvények hozama 9,6%-kal nőtt, a tegnapi legalacsonyabb szintről a mai legalacsonyabb szintre.

A piac FOMC nyilatkozatára adott kezdeti reakciója hatására a dollár jelentősen erősödött, mivel a jobb gazdasági kilátások és a munkanélküliségre vonatkozó, csökkenést mutató 2013-as és 2014-es előrejelzések (az utóbbi 6,5% és 6,8% között van, beleértve a 6,5%-os, lehetséges kamatláb-emelkedés esetére beállított küszöbszintet), ami fokozta a fokozatos csökkentéssel kapcsolatos várakozásokat, befolyásolva a feltörekvő piacok devizáit. A Fed által végrehajtott enyhítés-párti monetáris politikák hatására a befektetők a magasabb hozamú eszközökbe fektetnek be (különösen a feltörekvő piacok eszközeibe). Az ösztönzés lassulása és a kamatláb-növeléssel kapcsolatos várakozások hatására a feltörekvő piacok devizáiban tartott vételi pozíciók kevésbé vonzóak. Ennek következtében a mexikói peso, a brazil real és a dél-afrikai rand esett, többek között az amerikai dollárral szemben. A dollár index 0,92%-kal nőtt tegnap reggel óta. Az alacsony szintű inflációtól való félelem - mivel a fő PCE inflációs adatot lefelé korrigálták - módosító tényező volt a tegnapi sajtókonferencián, ám a hírek nem fékezték a fokozatos csökkentéssel kapcsolatos spekulációt. Az előrejelzések szerint alacsony inflációs nyomások azonban jelentősen elhalványították az infláció-védett értékpapírok (TIPS) és a nemesfémek vonzerejét; az arany és az ezüst tegnap reggel óta veszít értékéből (az előbbi 1,43%-ot, az utóbbi 1,61%). Az USA-beli részvények kezdetben rugalmasak maradtak, és volatilitást jeleztek, és értékesítés öltött testet a zárás felé, az S&P 500 1,4%-kal csökkent.

Mintha a piacoknak nem lenne elég emészteni valójuk a kulcsfontosságú, kétnapos FOMC értekezlet lezárását követően. Ma közzéteszik a júniusi gyors PMI-indexet. Kína a becsléseknél sokkal kedvezőtlenebb, romló HSBC-indexet (48,3) könyvelhetett el - az elemzők várakozásai szerint kb. 49,1-49,4 lett volna (a felméréstől függően), a májusi 49,2-es adathoz hasonlóan. A gyenge adat hatására leminősítették Kína növekedési előrejelzéseit, mivel a hétnapos refinanszírozási kamatláb elérte hétéves legmagasabb szintjét, mivel a központi bank nem biztosít további finanszírozást a pénzügyi rendszernek. Az eurozóna júniusi PMI-indexei várhatóan javulást jeleznek mind a gyártási, mind a szolgáltatási szektor terén. A francia gyártási PMI-index várhatóan 47,0 (14 hónap alatt a legmagasabb szint), ami növekedést jelent a májusi 46,4-hez képest. A szolgáltatási PMI-index az előrejelzések szerint 44,3-ról 44,8-ra, a 6 hónapos legmagasabb szintre emelkedik. A német gyártási PMI-index várhatóan folytatja visszapattanását, és 49,4-ről a 49,8–49,9 tartományba emelkedett; az 50,0-es adat a szolgáltatás terén megállítja a két egymást követő hónapja tartó romlást. Az eurozóna összesített PMI-indexe is várhatóan javul (47,7-ről 48,1-re); a gyártási PMI-index 48,3-ról 48,6-ra, a szolgáltatási szektor PMI-indexe pedig 47,2-ről 47,5-re emelkedik. Az USA-beli gyártási PMI-index várhatóan 52,3-ról az 52,7–52,8 tartományba emelkedik; a philadelphiai Fed gyártási indexe marginálisan javul: -5,2-ről -0,2-re változott egy nappal azután, miután Bernanke hangsúlyozta a pozitív USA-beli adatok szükségességét az ösztönzés fokozatos csökkentéséhez.

Az USA-beli adatok azonban itt nem érnek véget: az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya várhatóan enyhe növekedést jeleznek (334 ezerről 340 ezerre), ám továbbra is az 5 hetes átlag (349 ezer) alatt maradnak. A Konferenciatanács májusi vezető indexe várhatóan 0,2%-os emelkedést mutat, jóllehet, lassabb ütemű, mint az áprilisi 0,6%-os növekedés. A meglévő lakások értékesítése május hónapra vonatkozóan várhatóan stabilan +0,6% marad, amely 4,97 millióról 5,00 millióra növeli az értékesített lakások számát.

Ma közzéteszik az egyesült királyságbeli viszonteladói értékesítési indexet május hónapra vonatkozóan, amely várhatóan széles körű javulást jelez. Az értékesítések havi szinten valószínűleg 0,8%-kal emelkednek (áprilisban 1,3%-kal csökkentek); az adatok éves szinten és havi szinten sem tartalmazzák az üzemanyagokat, és valószínűleg jelentős javulás történik. A fő adat éves szinten valószínűleg lassabb ütemű, 0,2%-os javulást mutat, és az előző hónapban 0,5%-kal emelkedett. Röviddel ezután a Brit Ipari Szövetség közzéteszi az ipari trendekről készített felmérését; a júniusi adat májushoz képest -20-ról -15-re javult.

Végezetül pedig az eurozóna valószínűleg magára tereli a piac figyelmét a következő napokban az Eurogroup és az Ecofin értekezlettel. Ma az eurozóna pénzügyminiszterei esetleg megegyezésre jutnak a 500 milliárd € értékű Európai Stabilitási Mechanizmust illetően, amely az eurozóna legfőbb finanszírozási alapja, amely engedélyezni fogja a bankok közvetlen újratőkésítését 2014 őszétől kezdődően. A mai csúcstalálkozó megbeszélésének kulcsfontosságú témája, hogy a bankok újratőkésíthetők-e a mechanizmuson keresztül retroaktív módon, azaz a küszködő periférikus államok adóssága bizonyos részének elengedésével. Az értekezletektől eltekintve az eurozóna közzéteszi előzetes fogyasztói bizalmi indexét június hónapra vonatkozóan; a pesszimizmus várhatóan az elmúlt 11 hónap legalacsonyabb szintjére esik (-21,5), ami javulást jelent a májusi -21,9-es értékhez képest.Forrás: IronFX Financial Services Limited