tőzsde

Lehetséges -e a banki kamatnál magasabb hozam elérése?
A tőzsdén nem ritka a 100 %-os éves hozam elérése sem.
Természetesen a tőzsdén sem adják "ingyen" a pénzt, hosszú út vezet ahhoz, hogy a piac váljon a fő bevételi forrássá.
Miként tudom a kereskedési
tőkémet megvédeni?
Az első és legfontosabb lépés, hogy megtanuljuk tőkénket megvédeni, ez fontosabb mint a hozam realizálása. Szerencsére számos olyan eszköz létezik, amellyel nem csak, hogy minimalizálhatja a kockázatot, de még a profitot is bebiztosíthatja.
Léteznek -e működő stratégiák?
Hogyan induljak el?
Számos ismert és kevésbé ismert stratégia alapján kereskednek a traderek.
Talán a legfontosabb és legnehezebb is mentálisan helytállni és az előre meghatározott szabályok szerint cselekedni.
Kockázat kezelés

Ebben a fejezetben ismertetjük, hogy milyen ökölszabályokat kell betartani, ha sikeresek szeretnénk lenne a tőzsde parketten.
Megismerkedünk a stop-loss, a risk/reward, pozíció méretezés és a portfólió fogalmakkal.

Stop-Loss

A profitábilis kereskedés nélkülözhetetlen és soha el nem hagyható eszköze a stop-loss. Alap funkció bármely brókercég, bármely kereskedési platformján. Ennek segítségével egy a pozíciónk számára rossz irányba haladó árfolyam mozgáskor keletkező veszteséget tudjuk elvágni.
Ez azt jelenti, hogy be tudjuk állítani a kereskedési rendszert, hogy ha egy bizonyos árszint alá esne a részvényünk árfolyama akkor magától zárja le a pozíciót. Ezzel szavatolva, hogy ne szenvedjünk el hatalmas árfolyam veszteséget.

Nem lehet a stop-loss fontosságát elégszer hangsúlyozni. Mindig minden körülmények között, már a pozícióba lépés előtt el kell döntenünk, hogy hová tesszük a stopot.
Sajnos sok kezdő trader elhiteti magával, hogy neki nincs szüksége a stop-loss-ra, mivel ha minuszba megy akkor majd ő maga fogja zárni a kereskedést. Ilyenkor lép be a képbe a reménykedés: "holnap biztos, hogy fel fog menni, itt még nem érdemes zárni".
A másik gyakran előforduló hiba, hogy ha mínuszba megy, akkor egyáltalán nem hajlandó lezárni, mondván egyszer biztosan fel megy újra, hiszen volt már azon az árfolyamon a papír. A rossz hírünk az, hogy ez nem feltétlenül van így, sőt. Megeshet, hogy mondjuk 3 év múlva tényleg eléri ugyan azt az árszintet, de ha netán szükségünk van a kereskedési tőkénkre egy nem várt esemény miatt, előfordulhat, hogy az már csak a fele az eredeti tőkének.


Risk / Reward (kockázat/megtérülés)

Minden pozíció nyitás előtt elemezni kell a chartot (ezzel már biztosan nem mondtunk újat). Mindegy, hogy milyen indikátort, alakzatot, gyertyát vagy egyéb technikai eszközt használunk, figyelembe kell venni azt is, hogy amennyit kockáztatunk arányaiban jóval kisebb legyen,mint amennyit nyerhetünk.
Kicsit részletezve ez azt jelenti, hogy meg kell vizsgálnunk, hogy az adott árfolyamhoz képest, amelyen belépnénk, milyen messze van az első támasz (ide tehetjük a stop losst) illetve a célárunk, amely lehet egy alakzatból számított célár, vagy egyszerűen egy ellenállás.

Általánosságban nem ajánlott 1/3 kockázat/megtérülés arány alatt pozícióba lépni, tehát ha pl. egy részvény vásárlásával 300 forintot nyerhetünk, akkor az esetleges veszteség ne legyen 100 forintnál magasabb.

A következő képen jól látható, hogy belépési pontunkhoz a stop/loss szintünk milyen közel helyezkedik el a target pointunkhoz képest. Tehát a várható hozamunk kb. a háromszorosa a kockáztatottnak.

Risk / Reward (kockázat/megtérülés)Pozíció méretezés

Minek okán senki sem tudhatja 100 % biztosra, hogy a vásárolni kívánt részvény árfolyama abba az irányba fog menni, amelyikbe a pozíciónkat nyitjuk, így értelemszerűen nem tehetjük fel az egész tőkénket egy papír árfolyam mozgására.

Itt jön képbe a pozíció méretezés:
Általánosságban a traderek többsége nem hajlandó a kereskedési tőkénének 3 % -nál nagyobb kockázatot vállalni egy pozíción.
Tehát, amikor a pozíció nyitást tervezzük meg, akkor meg kell néznünk, hogy csak akkora összegért vásároljunk az adott részvényből, hogy amikor egy a pozíciónk számára rossz árfolyam mozgás esetén a stop-loss megbízásunk aktiválódásakor a teljes tőkénk maximum 3 % -át veszítsük el.


Portfólió

A kockázat kezelés újabb eszköze a portfólió kezelése. A tőzsdei kereskedés egy olyan formája, amely többféle cég részvényének vásárlását jelenti, lehetőleg olyanokét, amelyek különböző ágazatokban tevékenykednek, így még inkább megosztva a kockázatot. Mivel több részvény viselkedését, mozgását egyidejűleg nehezebb követni, így a portfólió alkalmazása leginkább a közép vagy hosszútávú befektetések esetében terjedt el.