tőzsde

Lehetséges -e a banki kamatnál magasabb hozam elérése?
A tőzsdén nem ritka a 100 %-os éves hozam elérése sem.
Természetesen a tőzsdén sem adják "ingyen" a pénzt, hosszú út vezet ahhoz, hogy a piac váljon a fő bevételi forrássá.
Miként tudom a kereskedési
tőkémet megvédeni?
Az első és legfontosabb lépés, hogy megtanuljuk tőkénket megvédeni, ez fontosabb mint a hozam realizálása. Szerencsére számos olyan eszköz létezik, amellyel nem csak, hogy minimalizálhatja a kockázatot, de még a profitot is bebiztosíthatja.
Léteznek -e működő stratégiák?
Hogyan induljak el?
Számos ismert és kevésbé ismert stratégia alapján kereskednek a traderek.
Talán a legfontosabb és legnehezebb is mentálisan helytállni és az előre meghatározott szabályok szerint cselekedni.
Stratégiák

Arról már esett szó, hogy nem lehet sikeresen hosszú távon kereskedni a tőzsdén egy jó stratégia nélkül.
Mi azt javasoljuk, hogy mindenki készítsen először saját maga backtest-et és demo számlát kezelő kereskedési felületen egy saját rendszert, amelyet szigorúan kis tökével élesben érdemes tovább tesztelni, fejleszteni és finomhangolni.

Azt is már tudjuk, hogy a legjobb stratégia sem ér semmit, ha nem tartjuk be, ezért ha úgy gondoljuk, hogy megtaláltuk a Szent Grált, akkor is mindenképpen járjuk végig a back-test -> demo számla -> éles számla (kis tőkével) sorrendet, hogy valós körülmények között is pénzt termeljen rendszerünk.


Addig is míg nem találjuk meg magunk a Szent Grált nézzünk át néhány kész stratégiát:


Trend követő stratégia

A kockázat kezelés leckénkben már megtanultuk, hogy egy pozíción nem szabad 3 % -nál többet kockáztatnunk.
Természetesen, amikor kirajzolódik számunkra egy hosszabb trend, egy több beszállós kereskedési lehetőség, akkor érdemes a trendet, amilyen hosszan csak lehet meglovagolni.

A következő képen látható egy emelkedő trend, amely legalább négy beszállási lehetőséget kínál számunkra. Mivel, hogy a kereskedési tőkénk nem egészét fordítottuk az első Vételi lehetőség kiaknázására, így bőven maradt még pénzünk pozíciót építeni és a további beszállókat kihasználni.

A stop-lossunkat érdemes minden pozícióba lépés után, az összes korábban nyitott pozíciónkat beleértve kicsivel a támasz szintünk alá beállítani, így biztosítjuk az addig elért profitunk védelmét, illetve az újonnan nyitott pozíciónk veszteség minimalizálását.


Trend követő stratégia
Kitörési stratégia

Gyakran megesik, hogy az árfolyam irány nélkül egy viszonylag szűk tartományban oldalazik. Általánosságban minél tovább tart az irány nélküli kereskedés annál intenzívebb mozgás várható egy esetleges kitörés, vagy letörés esetén. Bár lekereskedhetjük a csatornánkat a szokásos módon, vehetünk a támasz körül és eladhatunk az ellenállás környékén, azonban méltán sokan élnek ezzel a kereskedési módszerrel, mellyel nagyon rövid idő alatt lehet elérni magas profitot, viszonylag kis kockázat mellett.

Hogy biztosan ne maradjunk le a kitörésről beállíthatunk a kereskedési rendszerünkben egy úgynevezett limit order megbízást, amely azt jelenti, hogy a vételi vagy eladási megbízás egy bizonyos árszint felett aktiválódik és kerül a piacra. Jelen esetünkben kivicsel az ellenállás felett kell elhelyeznünk a limit orderünket, amellyel így a kitörés elején magától megnyitja a pozíciót. Ehhez a megbízási típushoz általában tartozik egy érvényességi idő, amelyet praktikus beállítanunk. Ugyanis ez határozza meg, hogy a megbízásunk meddig él. Például beállíthatjuk, hogy csak egy hétig éljen az ajánlat, így nem fordulhat elő, hogy elfelejtjük és fél év múlva "rejtélyes" módon rendszerünk pozíciót nyit nekünk.

Kitörési stratégia


 


Skalpolás

A tőzsdei kereskedés legkisebb időtávú és legspekulatívabb formája a skalpolás. Mit lehet erről a stratégiáról tudni? Lényege, hogy napon belüli, legtöbbször pár percig vagy akár pár másodpercig tartó pozíciókat nyitunk és zárunk. Nyilván ehhez olyan brókercéget kell választanunk, ahol nagyon alacsony a kötési díj, leginkább ehhez a kereskedők a BUX származtatott határidős termékével a BUX1212-vel kereskednek, mert ennek a legkisebb a költsége.

Elemzés terén az elv nagyjából ugyan az. A lényegi különbség azonban az, hogy a hosszútávú / magasabb idősíkú chartok helyett napon belüli, akár 5 perces felbontású felületet kell figyeljünk. Fontos azonban kiemelni azt, hogy a skalpolás nem azt jelenti, hogy minden nap kell kereskednünk, hanem sokkal inkább a kereskedési stratégiánknak és a piaci mozgásnak megfelelően kell kiválasztanunk a kereskedés időpontját.