Kullancsmentesen a FrontPro tablettával!

FrontPro_pic1

Mit tud a FrontPro?

Amióta berobbant a jó idő, szinte minden gazdi és kutyája rengeteg időt tölt a szabadban. Én is nagyon vágytam a jó levegőre, ahol én is feltöltődöm, a Barack meg jól lefárasztja magát. Az egyetlen, amit kimondottan utálok ilyenkor, az a kullancsok. Mert rengeteg van, burjánzanak jobbra balra, és gyűlölök hosszú zokniban mászkálni 30 fokban, csak, hogy ne másszanak a bokámra. Márpedig muszáj, és én legalább így megmenekülök tőlük. Nem úgy, mint szegény Barack. Na ezen segített a FrontPro.

A FrontPro ugyanis egy kullancsokat, bolhákat távol tartó rágótabletta. Megeteted a kutyával, és egy hónapig semmi mást nem kell tenned. Nincs büdös nyakörv, nem kell befújkálni, cseppenteni hetente a nyakát, mehet úszni, ha valamibe belehempergett, eg lehet fürdetni, vagy akár mehet kutyakozmetikushoz is, mindegy. A FrontPro akkor is hat.

FrontPro_pic2

Mi tetszett meg a FrontPro tablettában?

Nekem elsőre az, hogy semmi másra nincs szükség. Nem vitatom, hogy a kutyának valamilyen védelmet biztosítani kell, hiszen én sem kedvelem, amikor 5-6 kullancsot a szedek ki belőle egyetlen kirándulás után – szerencsére erre már régóta nem is volt szükségem, mert rendszeresen védekezünk valamivel. De én személy szerint nagyon utálom a nyakörv szagát. A cseppentős viszont nem hat elég sokáig, és Barack imád vízben lenni, nem nekünk való. Viszont bármit megeszik, amit tőlem kap, így nem volt túlzottan nagy kihívás, hogy beadjam neki a tablettát.

Hogyan hat a FrontPro?

A FrontPro fő hatóanyaga az afoxolaner. Ez egy az izoxazolin családba tartozó rovar-, illetve atkaölő szer. Kifejlett bolhák és számos kullancsfajta ellen hatásos, előbbieket még a peterakás előtt, azaz 8 órán belül elpusztítja, az utóbbiaknak 48 órára van szüksége, hogy elhaljanak. Az élsőködők egyszerűen kihullanak a kutya bőréből, már ha egyáltalán volt gusztusuk rá. A lényeg, hogy a lakásba biztosan nem telepíti meg őket, másba már nem fognak belemászni, és őt sem gyötrik.

Hogyan add be a FrontPro rágótablettát?

Nekem, bevallom, viszonylag könnyű dolgom volt, hiszen Barack nagyon nagy bizalommal van felém, és a hasát is szereti – jó, melyik kutya nem? Úgyhogy csak belerejtettem egy kis kenőmájas golyóba és már le is csúszott, meg se próbálta megrágni. Van egy kutyás pajtásunk, aki simán képes magát a tablettát beadni a husky-jának, ha te is ilyen ügyes, vagy, emelem kalapom. De a FrontPro tablettát nyugodtan beleteheted a kajájába, kedvenc csemegéjébe, ugyanúgy kifejti majd a hatását. Az se baj, ha megrágja, ilyenkor csak arra érdemes figyelni, hogy ne essen ki a szájából a nagyja.

A kutya testsúlyától függ az adagolás, de szerencsére különféle hatóanyag tartalmú tablettákat találni az állatpatikában, úgyhogy nem kell otthon felezgetni a tabikat, csak lemérni a kutyát, és annak megfelelően választani. 2-4 kg között elég egy 11 miligrammos, 4 és 10 között egy 28 mg-os, 10-25 közt 68 mg-s, 25-50 közt egy 136 mg-s. Afölött az adagolások megfelelő kombinációja javasolt, de ebben érdemes a patikus segítségét kérni.

Mit kell még tudni a FrontPro tablettákról?

Hát, értelemszerűen gyerekektől elzárva tartsd. Na meg kutyáktól, macskáktól, hörcsögöktől is. Az adagolásokat mindig tartsd be, és ne adj be többet, mint feltétlenül szükséges. Nem kell egész évben adni a kutyának, bőven elég a helyi kullancsszezon alatt havi 1 tabletta. Ha meg maradt, majd felhasználod jövőre, a tabletták viszonylag hosszú ideig elállnak.

FrontPro_pic3

Ha esetleg tenyésztesz, fontos átgondolnod az alkalmazását. A reprodukciós képességekre semmilyen teszt nem mutatott ki hatást, ugyanakkor vemhes és szoptató szukáknak nem ajánlott. Éppen ezért tenyészkutyák esetében érdemes az állatorvosotokkal egyeztetve felmérni az előnyöket és kockázatokat. Házikedvencek esetében ezzel nem kell gondolnod, ilyen esetekben nem szükséges konzultálnod az állatorvossal. Ha szeretnéd, természetesen ettől még megteheted.

Nekünk bevált a FrontPro!

Én a mai napig oda meg vissza vagyok tőle. Természetesen nem a legolcsóbb készítményről van szó, de egy cseppentőhöz képest sokkal tovább tart, ráadásul nem korlátozza a kutyát semmiben. Nyugodtan szaladgálhat, úszkálhat, bármibe belehempereghet. Nekem pedig nem kell szagolnom a korábban használt méteres bolhaellenes nyakörv büdösét, vagy a cseppentő vegyszerszagát a szőrén. Nekem ez volt az egyik legnagyobb szívfájdalmam. Amikor Barack odabújik mellém – igen, feljön az ágyba a kutya, tudom, hogy nálad is – kellemesen elhelyezkedünk, és orrba vág az a vegyszerszag. Annyira kiábrándító. Na ettől sikerült a FrontPro használatával megszabadulnunk.

Emellett örömmel jelenthetem, hogy nem találtam benne azóta kullancsot. Bolhát se, bár azt évek óta nem láttam szerencsére, ettől valahogy mindig megkímélt minket a sors. Egyszer találtam a fekhelyén egy halott kullancsot, de felsepertem, és ennyi volt, az bizony már nem sok vizet zavart senkinek. Úgyhogy részemről egyértelmű, hogy folytatjuk a FrontPro használatát, és bátran merem ajánlani más gazdiknak is. Tegyetek vele egy próbát, nincs semmi vesztenivalótok!