Nekem is a hisztamin allergia a problémám

hisztamin-allergia_pic3

A hisztamin allergia diagnosztizálásáról és kezeléséről

A hisztamin allergia egy olyan dolog volt korábban, amiről még csak nem is hallottam, de ez persze nem jelenti azt, hogy egy újfajta allergia lenne. Én korábban sosem küzdöttem ilyen problémákkal, de sajnos nemrég eljött ennek is a napja. Hogy hogyan jöttem rá, hogy hisztamin allergia a probléma, hogyan diagnosztizáltak és milyen kezelést kapok, milyen életmódot kell folytatnom, az azonban megér egy blogbejegyzést, hátha mások is hasonló gondokkal küzdenek. Így legalább mind tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül, hanem másoknak is hasonló az élete. Legalábbis remélem, hogy egy kicsit magára ismer pár ember, akiknek ez szükséges, ha pedig a családban valaki hisztamin allergia miatt van „válogatósnak” titulálva, remélem, hogy ez az írás jobban megérteti a többiekkel, hogy mit is él így át az ember. 

hisztamin-allergia_pic1

A hisztamin allergia tünetei nálam

A hisztamin allergia sajnos elég alattomos egy allergia, mivel egyáltalán nem is gondolná az ember, hogy itt nem egyszerű vírusról vagy bakteriális fertőzésről van szó, ami majd néhány nap, legkésőbb egy hét alatt nyomtalanul elmúlik. Nem, itt sajnos nem ez a helyzet, a hisztamin allergia problémája egy életen át tart. 

Nálam általános megfázásos tünetek voltak elsősorban és első körben. Azt hittem, csak amiatt alakult ki a probléma, mert nyár volt, én meg akkor is nyitott ablakkal aludtam, amikor kicsit lejjebb ment a hőmérséklet, és nem is rendes takarót használtam, hanem csak az ágy takaróját. Hajnalban viszont nagyon hűvös tud lenni, úgyhogy eleve minden reggel egy kisebb torokfájással ébredtem, bár ez nálam nem nagy újdonság egyébként, mert félve, de be merem vállalni, hogy én bizony nő létemre is horkolok, úgyhogy a torokfájás reggelente nálam inkább a rutin része, mint árulkodó jel. A baj az, hogy egy idő után nem is múlt el napközben sem, és az orrom is elkezdett folyni. Gondoltam kicsit megfáztam, de aztán már a szemem és az orrom is viszketett, fájt a hasam és állandóan melegem volt következő napra, azt hittem lázas vagyok, úgyhogy aznap ágyban is maradtam. Ami nem volt rossz döntés, mert dolgoznom kellett volna, délutánra viszont olyan rosszul lettem, hogy már el kellett mennem hányni is, és végül hasmenéses problémáim is lettek. Igazából úgy gondoltam még ekkor is, hogy csak egy vírus, kialszom három nap alatt. A tünetek enyhültek is, valószínűleg azért, mert a következő két-három napban alig ettem valamit és jobban kiürülhetett a hisztamin a szervezetemből, mint máskor. Gondoltam oké, nagyrészt megvagyok, vissza is tértem az általános életemhez, mire egy hét alatt megint lebetegedtem, de ezúttal már ödémát is megfigyeltem az arcomon, szóval nem vártam tovább, elmentem az orvoshoz. 

A hisztamin allergia diagnózisának története

Innentől kezdve azért nem nagyon izgalmas a történetem, elmentem orvoshoz, nyilván először ő sem gondolt semmi komolyabbra, aztán visszamenve megint nem találta el, mi lehet a gond. Én egyébként megértem, ezek olyan általános tünetek, amiket nehéz nem valami másnak és egyszerűbbnek hinni. Azonban annak azért örülök, hogy volt a munkatársaim között egy olyan személy, akivel napi szinten beszélgettünk a mindennapjainkról, és vele megoszthattam a gondomat. Ő mondta először, hogy lehet a hisztamin allergia a probléma. Bevallom, én ekkor még azt sem tudtam, hogy az micsoda, és hogy lehet egyáltalán egy allergia olyan, mint egy megfázás, de gondoltam ártani nem árthat, hogyha adok azért a dolognak egy esélyt, és egyébként is már egy ideje terveztem, hogy elmegyek majd egyszer egy ilyen általános allergiatesztre, mert néhány gyógynövényes terméktől amúgy is nagyon kipattog a bőröm, de még sajnos nem sikerült rájönnöm, hogy melyek a hibásak. 

Úgyhogy, fogtam is magam, és jelentkeztem a háziorvosom beavatkozása nélkül én egy allergia tesztre, amely kifejezetten a hisztamin allergiát is vizsgálta, úgyhogy meg is lett az eredmény. A kollégám tippje bevált, ez volt a probléma. 

hisztamin-allergia_pic2

A hisztamin allergia kezelése esetemben

A hisztamin allergia még azért akkor is nehéz eset, hogyha az ember már tudja, mi a gond. Ugyanis a panaszok a megfelelő étrend beállításával enyhülnek és múlnak el, azaz minden olyan ételt kerülni kell, amiben sok a hisztamin. Az a baj, hogy a legtöbb élelmiszerben meg is található, és egyre csak nő a száma, ahogy telnek a napok, tehát nekem gyakorlatilag mindig friss élelmiszert kellene fogyasztanom. Még ezek mellett is van egy egész csomó étel, ami hisztaminban szegények vagy egyenesen nem is tartalmaznak, így azokat lehet bátran fogyasztani. Én egyébként elvagyok ezekkel is, de nem mondom, hogy nem vágyom néha a régi életmódomra, amit annyira szerettem. Viszont reggelente tudok enni egy finom gyümölcssalátát, a kedvenc gyümölcseim, mint a cseresznye, meggy, áfonya, szeder és a dinnye is a szabadon fogyasztható listán van. Ebédre valamilyen frissen elkészített húsból készítek feltétet, köretnek pedig szerencsére megmaradt mind a krumpli, mint pedig különböző saláták és zöldségek. Emellett fogyaszthatok olyan tejtermékeket is, mint a vaj vagy a túró, sőt még a friss sajtokat is, de azok bevallom, nem a kedvenceim. Egy-két pékárut is megehetek, főleg azokat, amik tönkölyből vagy kukoricából készültek. Ezért mondhatjuk, hogy a hisztamin allergia annyira nem befolyásolta vagy korlátozta az életemet, mint amitől tartottam, és egész megszerettem ezt az életet, még sikerült pár kilótól meg is szabadulnom, ami évek óta hatalmas vágyam volt.