Labordiagnosztika: mire számíthat az ember?

labordiagnosztika-pic1

Labordiagnosztika – magánakció

Általános vérvizsgálaton annyiszor vettem részt, hogy már számon se tudom tartani. Minden évben ugyanazokkal a panaszokkal keresem fel a háziorvosomat. Olyan szintű fáradtsággal kell megküzdenem nap, mint nap, ami szerintem már nem normális. De mivel csak az alapértékeket vizsgáltatják ki nálam minden évben, s a végén a stresszre fogják a helyzetemet, egy idő után elvesztettem a bizalmamat az egészségügyben. Nem létezik, hogy ilyen fiatalon, az életminőségem romlását okozó fáradtság mindössze a stressznek tulajdonítható. Már csak azért sem, mert az igazán mérvadó stresszhelyzetek elenyészők az életemben. Egy átfogó labordiagnosztika – meggyőződésem szerint – közelebb vinne a probléma megoldásához, ezért úgy döntöttem, a saját kezembe veszem a dolgokat, s magánúton bejelentkeztem egy labordiagnosztika vizsgálatra. Tudom, hogy a hormonvizsgálatok igen drágák, s ezért nem küldenek mindenkit rögtön el, de ennyi év után úgy érzem, indokolt. Inkább kifizetem magamnak, csak javuljon a helyzetem. Természetesen én is az internetről tájékozódom orvosi kérdésekben, ami a lehető legrosszabb döntés az ember részéről, mert így lettem egyik pillanatról a másikra halálos beteg. De nem szabad elfelejteni, hogy én megpróbáltam végig járni a lépcsőfokokat. Legalább ötször mentem ezekkel a panaszokkal orvoshoz, és senki se vette komolyan őket. Mitől lesz jobb, ha odaállítok ezekkel a leletekkel? Igazolni fognak valakit. A legjobb esetben a háziorvosomat, rosszabb esetben az én félelmeimet. Minden esetre el kell indítaniuk egy folyamatot, amelyet már nem lehet tovább tűrni.

labordiagnosztika-pic3

Labordiagnosztika – amikor már unalomig tart

Kicsit úgy érzem magam, mint egy lázadó kamasz, de ebből merítve energiát be is jelentkeztem egy magánlaborba egy teljes körű labordiagnosztika vizsgálatra. Ebbe a csomagba nem csak az általános vérképet nézik, hanem a hormonokat is vizsgálják. Azért döntöttem ez mellett, mert megszálltak az interneten olvasottak. Többen is írták fórumokon, hogy az ő problémájuk hátterében a pajzsmirigy állt. Nem tudom, hogy az én esetemben is ez lesz a gond, mindenesetre veszíteni valóm nincs. Legfeljebb megnyugszom. A labor honlapján ugyan felhívják az ember figyelmét arra, hogy ezt a csomagot akkor kérjük, ha a háziorvosunk is indokoltnak tartja, de én ezen már túlvagyok. Ennyi év után sem jutottunk el odáig, hogy komolyabban utána járjunk a helyzetemnek. Így, hát, bejelentkeztem a hét második felére.

Labordiagnosztika – útban a megoldás felé

A labordiagnosztika elsőre hallásra ijesztőnek tűnhet, de lényegében vér-és vizeletvizsgálatot jelent. Természetesen üres gyomorral kell érkezni, s csak vizet szabad fogyasztani. Ebben már nagyon rutinos voltam, így észre sem vettem, amikor megkordult a gyomrom a váróteremben. A mellettem ülő idős néni viccelődve kérdezte, hogy farkast ettem-e. Kiderült, hogy a gyerekei javaslatára jelentkezett be, mert mindenhol nagyon hosszú a várakozási idő, neki pedig sürgősen kellenének az eredmények. Nem akarok senkit hibáztatni ezért a helyzetért, hiszen a munkát mindenhol emberek látják el, de valahol együtt éreztem vele. Ha az embernek egészségügyi problémája van, akkor versenyt fut az idővel. Ebben sajnos nagyon is sok tapasztalata van a családunknak. Nem egyszer fordult elé, hogy a hibás orvosi berendezések miatt kellett fájdalmas búcsút vennünk szeretteinktől… mert a javítás hónapokat vett igénybe. Ennyi élménnyel magam mögött nem is meglepő az eltökéltségem.

labordiagnosztika-pic2

A vérvételt egy hihetetlenül kedves hölgy intézte, aki végig igyekezett elterelni a figyelmemet arról, hogy egy tű áll ki a karomból. Elmeséltem neki, mi vezetett arra, hogy magánakcióba kezdjek, s szerinte sem szabad ráhagyni egy orvosra a dolgot. Ő azonban inkább azt javasolta, hogy keresni kell másikat. Akkor úgy éreztem, erre nincs kapacitásom.

Néhány perccel később már a folyosón vártam, hogy a recepción elintézzük a maradék papírmunkát, s azon gondolkoztam, hogy megfogadom a nővér tanácsát. A leleteimmel már egy másik orvoshoz fogok fordulni.

Labordiagnosztika – az eredmény

A labordianosztika nem várt eredményeket hozott. Valóban van eltérés a hormonértékek között, ami okozhat fáradtságot. A laborban azt javasolták, hogy keresek fel egy klinikát, ahol tudnak nekem segíteni. Néhány hónappal később kiderült, hogy az egész hátterében egy autoimmun betegség áll.