A villanybojler karbantartása

A villanybojler működése

Hogy könnyebben megértsük, mi miért is romolhat el egy villanybojler rendszerében, érdemes pár szót ejteni magáról a működésről. A legtöbb háztartásban megtalálható egy kisebb, nyitott rendszerű készülék, illetve egy nagyobb, zárt rendszerű berendezés. Az előbbi leggyakrabban a mosogató táján kap helyet, és a helyi melegvíz ellátást biztosítja a konyhában. A nagyobbikat általában a fürdőszoba táján találjuk, ez felel a használati melegvíz előállításáért a háztartás többi részében. Ezzel fürdünk, zuhanyzunk nap, mint nap.

A kisebbik készülék olyan öt-tíz literes, míg a nagyobbik lehet akár kétszáz is. Persze ipari körülmények közt ezek a számok borulnak, de most koncentráljunk a háztartásokra. Mindennapjainkba is természetes dolog, hogy a villanybojler korrodál. Viszont nem mindegy, milyen mértékben és mikor vesszük észre. Sajnos vannak olyan hibák, amik már nem javíthatók, viszont kis odafigyeléssel elkerülhetők lennének. Ilyenkor kiváltképp bosszantó tud lenni, hogy drága pénzen kell új elektromos bojlert vennünk, holott megelőzhettük volna a bajt. Nézzük csak, hogyan!

A villanybojler leggyakoribb problémái

  1. Vízkő

Ez a legnagyobb mumus, éppen ezért szinte minden háztartásban közismert tény, hogy a vízkő nem tesz jót a villanybojlernek. De miért is? A víz egyik jellemzője a keménysége, ez a benne található különféle ásványi anyagok, főként mészkő mennyiségére utal. A nagyvilágban is jelentősek az eltérések, hazánkban pedig annál is inkább. Budapesten jellemzően nagyon kemény a víz, úgyhogy a fővárosiaknak fokozottan érdemes ügyelniük a vízkő okozta kellemetlenségekre.

És akkor csak úgy hagyjuk, hogy a villanybojlert tönkretegye a vízkő?

Dehogy. Ezt hivatott ellensúlyozni a beépített anód. A hivatalosan aktív anódnak nevezett alkatrész többnyire egy magnézium ötvözet rúd. Gyakorlatilag arra szolgál, hogy ez korrodálódjon a tartály acélfala helyett. Mivel a vas igen nemes anyag, ezért a nálánál kevésbé nemes fémet választja a vízkő is. Persze csak addig, amíg el nem fogy. A vízkővel egy tartály esetében nem is az a legnagyobb baj, hogy lerakódik, hanem, hogy ennek mentén beindul a rozsdásodás. Emellett, ha a fűtőszálra ráeszi magát a vaskos vízkőréteg, sokkal nehezebben melegíti a vizet is, és többe kerül a melegvíz előállítása.

Olyan erős vízkő esetén, mint Budapest és környéke, két évente érdemes ellenőriztetni a villanybojlerünket. Alkalmasint szükség lehet egy anódcserére – de ez csak a tartály megbontása után derül ki. Ez egy sokkal olcsóbb megoldás, mint öt évente cserélni a készüléket magát, ráadásul több helyen a garancia feltétele is a rendszeres szerviz.

  1. csöpögő villanybojler

Ha csöpög a https://www.ventil.hu/villanybojler villanybojler, a legfontosabb megállapítanunk, honnan? Ha a szerkezet aljából, akkor még reménykedhetünk abban, hogy javítható, más esetben sajnos keresztet vethetünk rá. Viszont van egy hely, ahol indokolt a csöpögés és teljesen normális, ha ezt tapasztaljuk: a biztonsági szelep.

Alapvetően hő hatására az anyagok tágulnak, ez alól a víz sem kivétel. Ez egy zárt térben nem egyszerű dolog, mi pedig nem robbantani akarunk, csak vizet melegíteni. Mivel a csap nincs mindig nyitva, a csőbe visszafelé szintén nem folyhat a víz, hát merre folyjon? Erre találták ki a biztonsági szelepet.

  1. elektromos meghibásodások

A villanybojler alapvető biztonsági rendszerrel is bír, melyek a belső hőmérsékletet szabályozzák. Elsődleges ezekből a hőmérséklet szabályozó, ennek az eszköznek a feladata azon a hőmérsékleten tartani a tartályban lévő vizet, amit mi beállítottunk. Meghibásodása esetén vagy nem melegszik semmi, vagy, pont, hogy túlmelegszik, ami kifejezetten veszélyes lehet. Ilyenkor hárul a felelősség a hőmérséklet korlátozóra. Ennek egy feladata van: nem engedi a belső hőmérsékletet száztíz fok fölé! Mivel ez a két elem a biztonságos működés elengedhetetlen feltétele, meghibásodásukat is komolyan kell kezelni.

A villanybojler rendszeres karbantartása

Számos okát láthatjuk tehát a villanybojlerek rendszeres karbantartásának, de mit is jelent ez pontosan? Szerelőt. Nem javasolt, hogy otthon buheráljuk meg a készüléket, mert valószínűleg akkor búcsút mondhatunk a garanciának is. A szerelő természetesen nincs ingyen, viszont akármit is csinál, biztosan reflexből anódot cserél és vízkőtelenít – ha már egyszer ott van. Ha más panasz nem volt, ezzel akár vége is lehet a műveletnek, természetesen megkeresi a hiba okát és elhárítja azt, ha más panaszunk is volt.

Egy efféle alap vízkőtelenítés úgy zajlik – ahogy minden villanybojler szerelés is indul – hogy a szerelő áramtalanítja a készüléket. Utána le kell engedni a vizet a tartályból, így esetleg érdemes a szerelést megelőző utolsó használat után levenni a fűtést – minek melegítsük azt a vizet, ha úgyis leeresztjük? Amíg távozik a víz, a szerelő kiköti az áramtalanított vezetéket, így hozzáfér az alaplaphoz. Ezt eltávolítja és láss csodát, ott a tartály belülről!

Mivel jár tehát a villanybojler vízkőtelenítése?

  • Vízzel. Legyen kéznél rongy és felmosó.
  • Rengeteg vízkővel – minél kevesebb megy a lefolyóba, annál jobb, ne okozzunk dugulást magunknak!
  • Miután végzett, a szerelő összeszereli a bojlert, megkezdődik a tartály feltöltése. Méretétől függően három-öt órát is eltarthat, mire ismét lesz meleg vizünk.