Mit csinál egy közbeszerzési tanácsadó?

A közbeszerzési tanácsadó és a pályáztatási rendszer

Mindannyian hallottuk már azokat a szavakat, hogy tender, közbeszerzés, pályáztatási rendszer. Nem is nagyon keressük magunktól ezeknek a szavaknak a társaságát magunktól, pedig az ellenérzéseink nagyrészt légből kapottak. Persze elmondható minden közbeszerzési rendszer berkeiben napvilágot látó pályázatról, hogy bürokratikus, körülményes, a nyelvezete szükségszerűen egy emészthetetlen jogi katyvasz. Emellett nagyon kemény határidőkkel nagyon súlyos következményeket kockáztatunk, ha a zavaros ridegen leírt feltételeknek valamiért mégse találnánk eleget tenni. De minderre van megoldás: mégpedig a közbeszerzési tanácsadó.

A közbeszerzési tanácsadó persze nem kötelező – csak bizonyos esetekben – de annál többet nyerünk vele, ha élünk a lehetőséggel. A közbeszerzési szakjogász elsődleges feladata ugyanis a jogszerűség felügyelete. Tehát, ha mi felbérlünk egy tanácsadót, akkor van valaki, aki előismerettel, sőt tapasztalattal rendelkezik a pályáztatások menetében, tudja értelmezni a jogi nyelvezetet, ismeri a legtöbb eljárást és a pályázattal magával is segítségünkre lehet.

Hogyan lesz valakiből közbeszerzési tanácsadó?

Közbeszerzési tanácsadóvá válni nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Alapszinten egy OKJs tanfolyam elvégzésére van szükség, de itt ne ám olyan könnyed varrótanfolyamokra gondoljatok, éves két éves időszakok alatt rengeteg eljárást, kifejezést, paragrafust kell bemagolniuk – azaz igen nagy lexikális tudás elsajátítása után – lehet csak valakiből közbeszerzési tanácsadó.

Ha ez nem volna elég – márpedig nem minden feladatkörhöz az – akkor van szükségünk faksz-ra. Olyankor alakul ez így, amikor a pályázattal elnyerhető összeg meghaladja a negyven millió forintot, illetve a közforrás EU-s pénzeket érint. A Faksz annyit tesz, mint felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, és mondhatjuk konyhanyelven, hogy ez a továbbfejlesztett közbeszerzési tanácsadót jelenti.

Faksz titulus elnyeréséhez minimum két év tapasztalat szükséges, mint közbeszerzési tanácsadó. Emellett fel kell tudnunk mutatni egy felsőfokú végzettséget is. Ez többnyire valami jogászi szakmai szokott lenni, hiszen jobb esetben az elsajátítandó tananyagok legalábbis hasonlóak, ha részben nem is egyeznek. Ezen felül szükséges még felelősségbiztosítás, valamit további képzések elvégzése és végezetül egy regisztráció az államnál. Ez mind időben és pénzbe kerül, nem véletlen tehát, ha a közbeszerzési tanácsadó magas díjjal dolgozik.

Miben segít a közbeszerzési tanácsadó az ajánlatkérőnek

Először is azt fontos tudnunk, hogy ajánlattevőként vagy ajánlatkérőként keresünk-e közbeszerzési tanácsadót. Az ajánlatkérőnek is erősen szüksége van egy szakemberre, mikor még a pályázat meg sem fogalmazódott. Ugyanis már ezt is komoly előírások szablyák meg. Vannak természetesen formai és tartalmi követelmények, de az egyik legsarkalatosabb, ahol a közbeszerzési tanácsadó feltétlenül megcsillogtathatja a tudását, az a pályamű elbírálás. Ennek a feltételeit, valamit a bíráló bizottság összetételét ugyanis előre meg kell határozni, mielőtt még elkezdenének beérkezni a pályaművel.

A feltételeket pedig úgy kell szabni, hogy ne legyen túl tág, hiszen akkor napkeltétől napestig válogathatnának a pályázatok között és úgy se érnének a végére. Emellett túl szűkre szabottak sem lehetnek a paraméterek, hiszen akkor csak egy egy cég indulhatna, az pedig nem közbeszerzési pályázat, ha csak egy induló van, ráadásul erősen „bundagyanús”. Ugyanez a kettősség vonatkozik a bíráló bizottságra is. Az összetételt úgy kell megválogatni, hogy legyenek szakmabeli emberek – azaz konyítsanak valamit a témához – ugyanakkor ne legyen érdekeltségük a pályázat kimenetelében. Ezt persze kicsiny hazánkban nem olyan egyszerű megvalósítani, mint nagyobb országokban, ahol szélesebb a szakmai hálózat is, de pont ezért van szükség a közbeszerzési tanácsadóra, hogy segítsen.

Onnantól kezdve, hogy ezen túlestünk és kész a pályáztatási anyag, már csak a beérkező pályaműveket várjuk, illetve bíráljuk el. A közbeszerzési tanácsadó persze segíthet az elbírálás kihirdetésében, a lekönyvelésben, illetve abban, hogy a kivitelezést megfelelően számon kérjék és képviseltesse a megrendelőjét vitás esetekben.

Miben segít a közbeszerzési tanácsadó az ajánlattevők

Az ajánlattevő már akkor hasznot húzhat a közbeszerzési tanácsadó szolgáltatásaiból, amikor még tudomása sincs semmiféle pályázatról. Ugyanis vannak olyan – főleg ipari, építkezési – cégek, ahol a pályáztatás rendszeres esemény. Ilyen esetekben érdemes folyamatosan figyelni a kiírt pályázatokat, hogy melyik az, ami esetleg egybevág a terveikkel. Ezt azonban nem kell feltétlenül a cég figyelje, megteheti a tanácsadó is.

Ha kiszemeltünk egy pályázatot, a közbeszerzési tanácsadó segítségével összeállíthatunk egy pályázati anyagot. Persze ő a szakmai részt nem fogja helyettünk megcsinálni, viszont biztosít bennünket róla, hogy alaki, tartalmi hiányosságok vagy hibák nem kerülnek a végleges anyagba és minden esetben jogszerűen jártunk el. A siker innentől már rajtunk áll – jobb ajánlatot tettünk-e, mint a konkurenciák?