Portfólió fotózás: te mernél szembenézni magaddal?

Mi is az a portfólió fotózás?

Amikor azt halljuk, portfólió fotózás, gyakran a modellek, színészek potfólióira gondolunk. Ez természetesen nem rossz gondolat. Ezekben a szakmákban szükség van rá, hogy a munkaadó még találkozás előtt ráérezzen a színész vagy modell által nyújtani tudott karakterekre, arra a kisugárzásra, ami belőle árad. Egy felől a közös munka végett – hiszen más emberekkel kell kijöjjön, és alkalmasint elég intim viszonyba kerülni relatíve hirtelen – másfelől, hogy eladják magukat.

A portfólió fotózás azonban ezen túlmutat. Nem csak nekik lehet szükségük portfólióra, sőt, tovább mennék egy gondolattal, kell egyáltalán szükségünk legyen rá? Megteheted kedvtelésből, kihívást keresve, vagy csak azért hogy megörökítsd magad abban az adott életszakaszban, ami neked valamiért különleges volt. És itt ezen van a hangsúly, egy ilyen fotózás nem pusztán annyi, hogy egy vagy sorozat kép készül. Annak, akinek nem ez a szakmája, de még annak is, akinek szerves részét képezi a megélhetésnek, lelki kihívást is jelent.

Portfólió fotózás vs portré

Mielőtt belevetnénk magunkat a lelki rejtelmekbe, gyorsan tegyük tisztába a fogalmakat. A portfólió fotózás lényege, hogy a modellt – itt nem szakmai értelemben értve, inkább mondjuk úgy, mint „fotóalany” – minél több arcát és oldalát megmutassuk. Ennek a legfőbb lényege, hogy más és más lelkiállapotokat csalogassunk ki az alanyból. Erre persze sok módszer van, váltogatni a háttereket, megvilágításokat, eszközöket, ruhát és kiegészítőket, sőt a frizura és a smink is kedvünkre variálható, de még akár több helyszínre is mehetünk. A lényeg, hogy egy olyan sorozatot hozzunk létre, ami ha tíz képből áll, mind a tíz darab más és más színben mutatja ugyanazt az illetőt.

A portré ezzel szemben egy jól eltalált kép kell legyen. Persze lehet, hogy itt is sokat fog kattintgatni a fotós és majd ezekből lesz négy-öt, amit átad. De ez a néhány kép ugyanazt a célt szolgálja majd – talán az önéletrajzunkhoz vagy linkedinhez keresünk egy jó képet magunkról. Ennek érdekében különféle pózokban, különféle megvilágításokban lehetünk, de mindegyik kép ugyanazt a célt és hangulatit próbálja minél hűbben visszaadni, nekünk is ugyanazt az „oldalunkat” mutatva be. Nagyjából ez a nagy különbség.

Mitől kihívás a portfólió fotózás?

Egy portfólió fotózás a G3 fotóstúdióban például nem úgy indul, hogy beesik valaki az utcáról és vadul nekiesik az épp ott kolbászoló fotóssal sorozatot lőni. Ez már csak azért sem működhet, mert ha épp ruhacserére, frizurára vagy sminkre van szükség, ilyen spontánul biztosan nem lesz minden a helyszínen. Tehát szögezzük le, a portfólió fotózás tervezést és előkészületeket igényel. Azt, hogy ezek fizikailag mik (ruha, sminkes, fodrász, netán stylist), el tudjuk képzelni.

Nagyjából valószínűleg azt is sejtjük, hogy a fotós részéről is szükséges némi megismerés. Tudnia kell, mennyire vagyunk szégyenlősek, hogyan reagálunk a kamerára, a műteremben arcunkba tolt reflektorra, milyen hamar fáradunk el, mennyire mozgunk és viselkedünk természetesen a kamera előtt. Ami talán a legkevésbé nyilvánvaló, hogy nekünk magunknak is szükségünk van erre a megismerési folyamatra.

A portfólió fotózás egy hosszú munka, órákig fogunk együtt dolgozni a fotóssal, elképzelhető, hogy két másik emberrel is (sminkes, fodrász). Ez alatt az idő alatt szembesülni fogunk vele, hogy tűéles képeken, hogyan is mutat a saját testünk. Ne arra gondoljunk, ahogyan beállunk reggel a tükör elé, elfordulunk, picit behúzzuk a hasunkat és azt mondjuk, hogy, na jó, az én koromban elmegy. Itt iszonyat alapos megvilágításban, nagyon őszinte tükröt kapunk magunkról. Sokszor tapasztalni, hogy a legszebb, legfotogénebb lányok nem mernek leginkább szembesülni a képeikkel, pedig igazán előnyösek. Hangsúlyoznám, egy profi fotós se csinál belőled szupermodellt. A retusálás után valószínűleg nem látszanak majd a bőrhibáid – noha persze kérheted, hogy hagyja meg őket, ha ez neked fontos – a sminked alapos lesz, a hajad tökéletesen belőtt. A magad legjobb verziója leszel, de önmagad maradsz. Ha tehát nem szereted magad, nem érzed jól magad a bőrödben, csak még élesebben és erősebben fogsz szembesülni ezzel az énkép problémával.

A másik az, hogy ezt a szép és precíz vázat attól még neked kell megtölteni élettel. Talán úgy lehet leginkább érzékeltetni, mint amikor leakasztasz egy dögös rucit, felveszed és rajtad valamiért úgy áll, mint egy liszteszsák. A te személyiséged tölti fel élettel a képeket, nem a smink és a fotós. Éppen ezért eszméletlenül fontos, hogy jól érezd magad és ne a feszengés látsszon rajtad a képeket. Ezt pedig csak egy bizalmi viszony kiépítésével lehet elérni. Ami nem működik úgy, hogy beesel az ajtón.

A portfólió fotózás menete

Pont ennek a viszonynak a kialakítása érdekében van mindig egy kapcsolatfelvétel. Legjobb, ha a leendő fotóssal be tudtok ülni egy kávézóba megbeszélni az elképzeléseket. Egy felől itt tisztázódik, hogy te mit is szeretnél, ő miként szokta és képzeli el, de itt kezdtek először együtt dolgozni, közreműködni is. Nem szégyen azt mondani, hogy ő nem szimpatikus. Sőt. Mondd meg és lehet, hogy eligazít majd egy másik fotóshoz, akinek talán jobban passzol hozzád a személyisége.