Ha már unjuk a szépirodalmat, jöhetnek az építőipari könyvek

Az építőipari könyvek az új kedvenceim

Nagy irodalomrajongóként a könyvek már egész kicsi koromtól az életem fontos részei voltak. Az építőipari könyvek azonban csak mostanában kezdtek el érdekelni. Régen gyakorlatilag olvasással kezdtem a napot és azzal is végeztem. Olvastam a buszon, a vonaton, az iskolában szünetekben. Évi akár száz könyv is megfordult nálam, amire azóta is büszke vagyok. Azonban minden lelkesedés alábbhagy egy idő után, és ez sajnos engem sem tudott elkerülni. A könyveket felváltották a sorozatok egy időben, bár nem teljesen. Azért még mindig élvezem az olvasást, főleg a szépirodalmi könyveket. És hogy hogyan jöttek az építőipari könyvek? Már én sem tudom pontosan, hogyan történt ez az egész, de egyszer csak a könyvtár építőipari részlegén kötöttem ki. Talán már kiolvashattam az egész szépirodalmi részleget, hogy így alakult. Akkor még nem vettem le egyetlen könyvet sem a polcról, de később visszamentem értük. Úgy volt, hogy hazamentem, és épp unalmas óráimat töltöttem az interneten, amikor is rátaláltam egy videóra, amiben miniatűr szobát készítettek. Az eredmény nagyon-nagyon tetszett, szerintem elképesztő volt. Olyan pontossággal és technikákkal dolgozott a készítő, amelyeket szerintem a valóságban is használunk, rendes épületek készítéséhez. Elképesztő volt az a mérnöki munka, ami az alig talán negyven centiméteres miniatűr készítéséhez kellett, mind a díszítés, mind a megmunkálás aspektusából. Aztán tovább nézegettem ezeket a videókat, és szerelmes lettem a műfajba, őszintén. Azt hiszem, sosem éreztem még ilyen erős késztetést még semmire, de elhatároztam, én is ezzel fogom tölteni a szabadidőmet, ha rajtam múlik.

Így szerettem meg az építőipari könyveket

Azóta, ha csak tehetem, építőipari könyveket olvasok. Mivel nem vagyok szakmabeli, ezért mindenképpen kellett egy kis alap a miniatűrök készítéséhez, mivel számomra nagyon nem volt egyértelmű, hogyan is működik ez az egész, de mindenképpen ezzel szerettem volna foglalkozni. Így találtam rá a Terc oldalára, ahol számos építőipari könyv található. Itt olyan építőipari könyveket is találtam, amelyeket nem kaphattam volna meg egyetlen könyvtárban sem. Sok olyan kötet is volt, amihez nem kellett szakmabelinek lenni, így azokkal kezdtem. Egy egészen új világ nyílt meg előttem. Korábban azt hittem, a könyvek csak a regényeket jelentik. Mindig úgy voltam vele, hogy nem az én világom igazán ez az egész, de néhány oldal után rájöttem, hogy mégis. Olyan jó volt végre olyan köteteket a kezembe venni, amelyek nem csak történeteket meséltek, hanem valamit át is adtak, tanítottak, hogy azt elmondani nem tudom. Számomra az építőipari könyvek megváltoztatták az egész életem. Már egészen sokat tartok itthon, szerintem felvásároltam a készlet nagy részét. Az építőipari könyvekből nagyon sok dolgot megtanultam, videókat is néztem tovább az interneten, és aztán egy nap, magam is nekiláttam az alkotásnak.

Ehhez kezdtem az építőipari könyvekkel

Nem volt egyszerű, azt kell mondjam. Sokat tanultam és gyakoroltam, jártam építőipari könyvesbolt üzletbe, de természetesen elég sokszor el is akadtam, és nem volt személyes segítségem, egyedül az építőipari könyvekben bízhattam, azok húztak ki a bajból, amikor már fel is adtam volna ezt az új hobbit. Aztán szépen lassan, hónapok, sőt inkább évek alatt, de sikerült mindent megtanulnom. A miniatürizált építészet igazán lenyűgöző. Az ember nem is gondolná, milyen alaposnak kell lenni itt is. Ráadásul sokkal nehezebb apró dolgokat készíteni gyakorlatilag ugyanolyan technikával, mintha eredeti darabok lennének. Annyi mindent kellett kreatívan megoldanom az évek folyamán, hogy azt az ember el sem hinné. Az üvegfújástól kezdve egészen az éppen folyásban lévő vízig mindent ki kellett találnom. A tapétát, az ablakokat, a füvet, a polcokat, a berendezést. Nem is tudom, hány apró könyvet készítettem az évek során, de szerintem számtalan ilyen volt. Aztán egy nap átjött hozzám egy barátom, aki ezeket a kis egyszobás alkotásokat látva igazán elámult. Én maximalistaként mindig úgy éreztem, rengeteg rajtuk még a javítani való, de ő nem győzött dicsérni. Azt hittem, csak kedves velem, udvarias. Miért is foglalkozik egy felnőtt ember minden kis szabadidejében mini dolgok építésével? Pedig már lassan a Roxfort is készült az asztalomon. Aztán azt mondta nekem, van egy ismerőse, aki segíthetne nekem eladni ezeket a dolgokat. Kicsit meglepődtem, mert persze megfordult a fejemben a dolog, azért annyira nem tartottam reálisnak a dolgot, hogy utána is nézzek ennek. Aztán persze belementem a dologba. Kiderült, hogy nem én vagyok itt az egyetlen ember, aki rajong a miniatűrökért, néha még bizonyos mesékhez is csináltam díszletet, ami igazán izgalmas munka volt a számomra, elmondani sem tudnám, mennyire. Ma már a bevételem nagy része a miniatűrökből származik, úgyhogy elkönyveltem sikernek az életem, hiszen a hobbimból élhetek.

Pillangó-effektus: építőipari könyvekből új otthon

El is költözhettem az építőipari könyveknek hála. Hihetetlen, nem? Utána olvasok a dolognak, ami felkeltette az érdeklődésem és utána néhány év elteltével új lakást vehetek a bevételemből. Ezért azt mondom, nincs olyan, hogy valakinek értelmetlen lenne a hobbija vagy túl egyszerűek az álmai. Csak tennünk kell érte, hogy valóra is váljanak azok. Nekem miniatűr házak jelentették az új otthont.