Hogyan tegyük még higiénikusabbá a macskatartást – a macska WC mibenléte

Na de mi is az a macska WC?

Szerintem igazán általános problémáról van most szó, annak ellenére, hogy a kutyát tartók száma meghaladja a macskás háztartásokét. Ugyanakkor a második számú kiskedvencek mégis csak a cicák, akiknek az ember azt hinné, nincs is semmilyen különösebb igényük, mint egy tál, amibe az eledelüket kaphatják. Nos, mondhatjuk, hogy messze járnak az igazságtól, de azért mégsem. Egy macskával valóban kevesebb probléma lehet, mint egyes ugató háziállatokkal, de számos tényezővel kell számolnunk, hogyha macskatartásra adjuk a fejünket. Védőoltásokkal, bolhairtással, betegségekkel is számolnunk kell, amikor beszerezzük az első kedvencünket.

A macska WC főképp a házon belül élő cicáknak szükséges. Alapjáraton elmondhatjuk, hogy a kertben élő macskákkal kevesebb gondja van az embernek, azonban ez talán csak látszatra tűnik így. Hiszen a szabadon mászkáló kedvencek könnyebben esnek le magasabb helyről és törik el a tagjaikat, mint a benti társaik, nem is beszélve az olyan kellemetlenségekről, mint a szomszédba átjárkálás vagy az utcára kimenetel – hiszen nem egy macskát látunk elütve az úton. Mindezt csak azért akartam kiemelni, hogy lássuk: a benti macskákkal azt gondolná az ember, hogy több a gond, de valójában talán csak azért érezzük így, mert nem mindennapi gondokról van itt szó. Hiszen amikor a kinti macskánál gond van, ott nagy a gond.

A benti cicáknak azonban be kell szereznünk jó pár dolgot. Ilyen például az a bizonyos illemhely, ahol a dolgát végezheti. Beszélhetünk itt alomtálcáról, vagy macska WC-ről is, tulajdonképpen mindkettő jó és hatékony megoldás lehet. Az alomtálca ugye egy nyitott valami, lényegében egy magas peremű tálca, amibe almot helyezünk. Fontos itt az alom kiválasztása is ebben az esetben, jól utána kell nézni az embernek, hogy melyik minőséget preferálja inkább. Ebben az esetben az alom alá helyezhetünk kifejezetten erre a célra szolgáló alomzsákot is, amely megakadályozza az alom tálcához való ragadását, és általa még az almot üríteni is sokkal egyszerűbb.

És akkor a macska WC ott jön képbe, hogy mi van, ha nem nyílt terű illemhelyet szeretnénk a cicánk számára, mert az esetleg zavaró lenne, vagy nem tartjuk elég higiénikusnak a dolgot. Nos, a macska WC-k gyakorlatilag egy hordozóhoz hasonlítanak, azzal a különbséggel, hogy itt a cica szabadon járhat ki-be egy libbenő ajtón. Ugyanúgy alommal működik, ahogy a tálcás változat is, tehát cserélnünk kell bizonyos időközönként, azonban sokkal higiénikusabb érzetet kelt, mint a nyitott társa. Ezenkívül egy szénszűrőbetéttel is el vannak látva, amely a szagtalanításban nyújt segítséget. Ezt a lapot is nagyjából félévente cserélnünk kell majd, de aggódjunk, nem nagy befektetésről van itt szó, csupán néhány száz forintot kell rászánnunk erre.

A cicánk is imádni fogja a macska WC-t

A macskák számára is kényelmes illemhely a macska WC. Sok gondot nem fog okozni számunkra ugyanis a cica megfelelő helyre szoktatása, hiszen ezek az állatok ösztöneiktől fogva is igazán higiénikusak és tiszták, ami azért mégis csak nagyban megkönnyíti az ellátásukat. Ha pedig ez mégsem menne olyan egyszerűen, akkor is találhatunk megoldást, hiszen a cicák gyorsan tanulnak és léteznek bizonyos rászoktató sprayk is, amelyek segíthetnek nekünk.

Hol szerezzük be a macska WC-t?

Ha ezek után úgy érezzük, minden vágyunk egy macska WC, amire lecserélhetjük a régi alomtálcát, akkor ideje, hogy az elmélet gyakorlatba is átmenjen és megvásároljunk az első macska WC-nket. Hol tehetjük ezt meg? Széles választék közül válogathatunk az interneten, mi azonban egy olyan oldalhoz ragaszkodunk a kisállataink mindenféle szükséges eszközeivel, amely elsőre bevállt, megbízható és minőséget kínáló. Emellett jó árakat kínál, garanciát és tényleg bármit beszerezhetünk itt olyan választékban, amilyet egy kisállatbolt sosem tudna. Ha tehát macska WC-t szeretnénk vásárolni, itt egy erősen ajánlott lelőhely: https://www.petnet.hu/termekek/MACSKA_MACSKAFELSZERELES_Alomtalca_Macska_WC-150.

Egyéb eszközök a macska WC-hez

Nagyon jól jön például egy alomlapát ilyen esetekben. Mint tudjuk, az alom lényege, hogy beszívja a nedveséget, ezáltal kisebb-nagyobb gömbökbe áll össze az egész anyag. Az alomlapátok tehát lyukacsosak, amelynek segítségével így ezek a gömbök fennakadnak a lapáton, míg a még nem használt alomdarabok visszafolynak a tálcába. Nem is érdemes másfajta lapátot vennünk, hiszen azzal mindenképpen nagyobb darabot kellene kidobnunk a kukába, mint amekkorát ténylegesen szükséges is lenne. Mint tudjuk, azonban, a macskaalom nem olcsó mulatság, így ez a kis lyukacsos műanyag sokat spórolhat a számunkra. Ezenkívül létezik még kilépőszőnyeg is a macskáknak, amelynek haszna gyakorlatilag egyértelmű. A cicánk, hogyha elvégezte a dolgát a macska WC-ben, ide lép ki onnan, nem pedig rögtön a tiszta padlóra vagy a szőnyegre. Gondoljunk csak bele, mi is ezért használjuk a bejárati ajtók előtt vagy után a lábszőnyeget, hogy ne vigyük benti helyiségbe a koszt. Ez a termék is természetesen mosható, így igazán tisztává és makulátlanná tudjuk tenni a cicánkkal való közös együttélést.